Tūturiwhatu, Kūkuruatu, PohoweraBanded Dotterel

Conservation status
In serious trouble

New Zealand’s most common plover forages along seashores, estuaries, and riverbeds. You may see them scatter for small invertebrates then stop, then peck, then run again. But listen out – these birds can be quite vocal, giving a “chee-aree-aree” call.